Otsikko

80m pieni ketturadio vastaanotin

OH2BTG 80m RX

Ideana oli tehdä pienikokoinen vastaanotin radiosuunnistukseen. Vastaanottimen mitat on 50 x 65 x 21mm ilman liittimiä.

layout

Radiossa on käytetty mahdollisimman paljon SMD komponentteja. SMD komponenttikytkennöissä on se hyvä puoli että niissä ei synny hajainduktansseja eikä hajakapasitansseja samalla tavalla kuin johdollisissa komponenteissa. Piirilevy on kaksipuolinen, josta vain toinen puoli on käytetty. Piirilevyä ei ole syövytetty, vaan on käytetty tuumasta toimeen menetelmää. Foliot on katkottu ”mattoveitsellä” ja pienellä jyrsintyökalulla jota myös Dremeliksi kutsutaan. Tämä menetelmä vaatii kuitenkin sen että jonkinlainen osasijoittelu pitää tehdä edes mielessään ennenkuin alkoo katkoa folioita. Hankaluutena on myös se että virheitä on vaikeampi paikata kuin syövytysmenetelmällä.

Osien sijoittelu

Ainoa suuri komponentti on vanha AM radiopiiri TCA440 jolla on radioita rakennettu jo monia vuosikymmeniä. Se soveltuu hyvin tämmöiseen suoran sekoitus vastaanottimeen jossa pitää olla hyvä herkkyys ja vahvojen signaalien sietokyky. Piiri sisältää RF asteet ja paikallisoskillaattorin ja vahvistimia joita käytetään tässä kytkennässä pientaajuusvahvistimena.

Suunta-antennina on pieni ferriittitanko joka on kierrätetty jostakin 80-luvun korvalappuradiosta. Ferriitin kierrokset määräytyy muun virityspiirin mukaan ja niitä voi olla tarpeen lisätä tai vähäntää. Virityspiiriin kuuluu 2 x 100 pF ja 1x50 pF kondensaattorit sekä kela. Optimaalisen kierrosmäärän saa käytännössä parhaiten kohdalleen, kun käyttää sopivaa signaaligeneraattoria virityksen apuna. Ferriitti on sijoitettu metallikotelon yläosaan. Siitä seuraa se että koteloon pitää sahata lovi, halkaista ferriittien päiden kohdalta muuten se oikosulkee signaalin.

Komponenttien sijoittelu

Kytkentään on lisätty käsikäyttöinen vaimennin ja pientaajuusaste LM368 ja PNP transistorikytkin joten sähköt menee päälle vasta kun kuulokkeet liitetään radioon.

Puolenmääritys antennina on pieni noin 10cm piiska joka on SMA liittimellä radion päässä.

Radion volume säätö on korvattu kiinteällä vastuskytkennällä koska audiovoimakkuutta ei käytössä tarvitse säätää.

Pari varoituksen sanaa rakentamisesta ja vastuuvapauslauseke.

Schematic Diagram